Kárpit hibák és javításuk Pécsett

A kárpitos bútorok állapota

A pécsi kárpitos bútorok állapota, hasonlatosan az általános magyar városokéhoz – változatos. Sok kiváló minőségű, régi bútor található jó állapotban, de sok olyan is van, ami már javításra vagy újrakárpitozásra szorul. A bútorok állapota nagymértékben függ az anyagtól, a használattól és a karbantartástól.

A leggyakoribb problémák a kárpitos bútoroknál a következők:

  • Kopás: A kárpit elkophat a használattól, a napfénytől és a szennyeződésektől.
  • Szakadás: A kárpit megszakadhat éles tárgyaktól vagy túlzott terheléstől.
  • Tömés deformálódása: A kárpitos bútorokban lévő töltelék idővel deformálódhat vagy összetapadhat, ami kényelmetlenné teszi a bútor használatát.
  • Rúgóelakadás: A kárpitos bútorokban lévő rugók elakadhatnak vagy eltörhetnek, ami a bútor süllyedéséhez vagy deformálódásához vezethet.
Újjá varázsolt sarokkanapé a kárpitos műhelyben
Újjá varázsolt sarokkanapé még a kárpitos műhelyben

A kárpitos bútorok javítása és újrakárpitozása iránti igény

Magyarországon, így Pécs városában és Baranya megyében a kárpitos bútorok javítása és újrakárpitozása iránti igény nagyon magas. Ennek számos oka van:

  • Tartós fogyasztói szokások: A magyarok hajlamosak hosszú távon használni a bútoraikat, még akkor is, ha azok már kopottak vagy meghibásodtak. Ennek oka részben a gazdasági tényezőkben, részben pedig a bútorokhoz való érzelmi kötődésben keresendő.
  • Minőségi bútorok: Magyarországon sok kiváló minőségű, masszív kárpitos bútor készül, amelyek akár évtizedekig is eltarthatnak, ha megfelelően karbantartják őket.
  • Javíthatóság: A kárpitos bútorok többsége javítható, újrakárpitozható, így nem kell rögtön kidobni őket, ha elhasználódnak. Ez egy fenntarthatóbb és költséghatékonyabb megoldás, mint az új bútor vásárlása.
  • Szakemberhiány: A kárpitosok száma Magyarországon az elmúlt években csökkent, ami növelte a javítási és újrakárpitozási szolgáltatások iránti keresletet.
    A meteremberek hiánya számos szakmát sújt hazánkban.

Pécs a múlt század végéig ipari üzemei, bányái révén sokak számára tette lehetővé, hogy minőségi lakberendezést valósítsanak meg, beleértve a kárpitos bútorokat, ülőgarnitúrákat, kanapék és fotelek ezreit. Mára ezek a bútordarabok is kárpitosért kiáltanak.
Baranya más városainak népe is polgári jólétre törekedett. A múlt század elején még a perzsa szőnyeg és a kényelmes, antik fotel dívott, majd a hagyományokat utánzó modernebb, ipari változatok.

Siklós, Pécsvárad, Szentlőrinc, Szigetvár, Mohács, Sásd, Komló, Vajszló, Sellye – megannyi szép, felújításra, kárpitozásra váró bútordarabot rejt, kárpitosorért rimánkodik.
Én itt vagyok!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük